Eteriska oljor A-Ö - användning och egenskaper

Eteriska oljor A-Ö - användning och egenskaper

Det finns mängder av olika eteriska oljor, och de alla har olika egenskaper. Det är inte lätt att hålla reda på alla oljor - därför har vi utformat den här bloggen för dig som vill lära dig mer om specifika eteriska oljor och vad de är bra för.

A-Ö

Cederolja, gurkmejaolja, ingefärsoljalavendelolja, olibanumoljaoreganoolja, pepparmyntsoljarosmarinolja, rosenblomsvatten, solrosolja, svartpepparoljaTea Tree-olja 

Cederolja

Cederolja.

Vad är cederolja?

Det finns många olika typer av cederolja beroende på vilken trädart den utvinns ifrån. Cederolja och cedeträ är känt för att ha en motverkande effekt mot alla olika typer av skadedjur eftersom de ogillar doften. Oljan är fri från kemikalier, miljövänlig och säker att använda bland barn och husdjur till skillnad från många andra typer av skadedjursbekämpning. 

Oljan har en doft som skrämmer bort insekter men som är fräsch och behaglig för oss människor vilket utökar dess användningsområden inom kosmetika.

Vad är cederolja bra för?

Rödcederolja kan användas runt om i hemmet där skadedjur ofta förekommer eller för att förebygga mot skadedjur. Man sprayar helt enkelt oljan runt om i hemmet där man vill undvika skadedjur som mal, silverfisk, vägglöss och pälsängrar etc.

Tack vare den fräscha doften används ofta cederträ även i olika parfymer och andra produkter som doftpinnar t ex.

Gurkmejaolja

Malen gurkmeja i en skål.

Vad är gurkmejaolja?

Gurkmejaolja utvinns så klart från gurkmejan, som de flesta känner till som krydda i matlagning. Gurkmeja är en ingefärsväxt som främst växer i de tropiska delarna av Asien, Kina, Indien och i Sydamerika men den odlas i många andra delar av världen som Australien och delar av Afrika. Gurkmeja har använts som naturligt läkemedel i tusentals år man tror att den kom till Kina runt år 700 e.Kr.

Vad är gurkmejaolja bra för?

Gurkemeja är känt för sina antiinflammatoriska egenskaper. Gurkmeja sägs ha en hel del positiva hälsoeffekter och det finns forskning som har visat på att gurkmeja ska ha lovande resultat i cancerbehandlingar, för alzheimers, diabetes, fetma, hudåkommor, smärta och värk och inflammation. 

Gurkmejaoljan innehåller s.k. turmeroner som är ämnen med vårdande egenskaper och därav används gurkmeja i många hudvårdsprodukter. Extraktet från gurkmejan skyddar huden och fungerar som en antioxidant mot "oxidativ stress" på huden som kan orsakas av UV-strålning eller miljö.

Det har även positiva effekter för håret och kan förbättra både kvalitet och hårtillväxt. 

Ingefärsolja

Skivad ingefära och ingefärsolja i en glasflaska.

Vad är ingefärsolja?

Ingefärsolja utvinns från ingefärna, som vi alla känner till. Ingefära är en växt inom ingefärsväxter där den grova roten används som krydda eller som naturmedicin. Växten räknas till en av de allra äldsta kryddorna och medicinalväxterna och har använts i tusentals år. Idag känner vi kanske främst till den som krydda matlagning eller i så kallade "ingefära-shots".

Vad är ingefärsolja bra för?

Ingefäran känner vi alla till som krydda och smaksättare i bakverk, läsk och allt möjligt i matväg egentligen. Dock har den blivit väldigt poppis på senare år inom hälsokost och även hudvård pga de nyttigheter som den besitter i form av mineraler och vitaminer. Den används ofta för att motverka förkylning och dylikt.

Inom hudvård används det bland annat för att öka blodcirkulationen och motverka smärtande och stela muskler och leder. Oljan fungerar som antioxidant och är antiinflammatorisk.

Det har även forskats på huruvida ingefärsolja kan motverka illamående och kräkningar och studierna har visat på positiva effekter.

Oljans vårdande egenskaper ska hjälpa mot ojämnheter i huden i kombination med andra hudkrämer och eteriska oljor.

 

Lavendelolja

Lavendelolja.

Vad är lavendelolja?

Lavendel kommer från en buskliknande växt och känns enkelt igen av de lila små blommorna. Lavendel är känt från den fantastiska doften den har som används i otaliga produkter, men just oljan är den produkt som har flest användningsområden. Den framställs från blommorna genom ångdestillation.

Vad är lavendelolja bra för?

Lavendelolja har flera olika användningsområden. Dels används den för att doftsätta en mängd olika skönhets- och hudvårdsprodukter. Den är i sin natur antimikrobiell dvs den förhindrar förökning av mikroorganismer som bakterier, svamp osv. Oljan har även en lugnande effekt och andra antiinflammatoriska egenskaper som gör att den kan lindra muskelvärk.

Oljan sägs även främja god sömn då den innehåller substansen linalool som ska ha en lugnande effekt på vårt nervsystem.

Olibanumolja

Olibanum och olibanumolja i en glasflska.

Vad är olibanumolja

Olibanum även känt som Frankincense är ett aromatiskt harts som utvinns från trädet Boswellia. Olibanum är främst känt för att historiskt sett ha använts i rökelse. Oljan som utvinns har en frisk citrusdoft med träinslag. 

Vad är olibanumolja bra för?

Oljan används ofta till meditation och aromaterapi för dess lugnande och terapeutiska egenskaper som ska slappna av både kropp och själ. Just av dessa syften är den populär världen runt.

Oljan har dock även andra användningsområden. Oljan antiinflammatorisk, antiseptisk, virushämmande och slemlösande, vilket gör den användbar vid förkylningar. Den används även i flera hudvårdsprodukter tack vare de vårdande egenskaperna. Den passar till alla hudtyper; torr, irriterad och känslig hy lindras och fet hy balanseras. Oljan är även vanlig i anti-age produkter och ska motverka rynkor.                                                       

Oreganoolja

Oreganooolja

Vad är oreganoolja?

Oreganoolja sägs vara ett av de bästa, om inte det bästa, naturliga sättet att bli av med en förkylning eller influensa på. Oljan är inte densamma som den du kryddar din mat med, utan utvinns från den vilda oreganon som hör till myntafamiljen.

Vad är oreganoolja bra för?

Oljans naturliga medicinska effekter beror på att den innehåller ämnet karvakrol som sägs vara ett sjukdomsbekämpande ämne. Karvakrol är antibakteriellt, antiviralt, antisvamp, antitumör, antiinflammatoriskt och antiparasitiskt. 

Oljan innehåller även flera andra ämnen som olika antioxidanter, antihistaminer och andra ämnen med anti-inflammatoriska egenskaper och kan motverka acne och stoppa finnar från att växa.

Pepparmyntsolja

Pepparmyntsolja

Vad är pepparmyntsolja?

Pepparmyntsolja utvinns ur bladen från pepparmyntsväxten som är en hybrid inom släktet myntor. Det är nämligen en blandning av vattenmynta och grönmynta och har sitt ursprung i Europa och Mellanöstern men är numera sprid över hela världen. 

Vad är pepparmyntsolja bra för?

Peppermyntsoljan har flertalet olika användningsområden. Främst känner vi nog till den smaksättare i alla möjliga livsmedelsprodukter men även som doftsättning i hud- och hårvårdsprodukter etc. Men peppermyntsoljan är bra för mer än så!

Dels innehåller den ett ämne som ökar blodcirkulationen och ska därför öka hårtillväxten och minska håravfall. Addera enkelt några få droppar i ditt schampoo eller balsam. Den är även rik på andra näringsämnen som ska ha vårdande effekter på huden. Oljan är lätt i konsistensen och går därav snabbt in i huden.

Pepparmyntsolja är antiinflammatorisk och har naturliga smärtstillande och muskelavslappnande egenskaper som kan hjälpa mot bland annat krampande muskler. Oljan ska även vara oerhört effektivt vid huvudvärk om man vill undvika att stoppa i sig en massa tabletter.

Vi rekommenderar den bland annat i vårt recept för hemmagjort läppbalsam. Den kylande effekten som pepparmynta har är oerhört behaglig för läpparna, speciellt om de är torra och svider.

 

Rosmarinolja

Rosmarinolja.

Vad är rosmarinolja?

Rosmarin förknippas kanske i första hand som smaksättning och krydda i matlagning, men den har även en hel del andra egenskaper som använts i tusentals år. Det finns spår som tyder på att de gamla egyptierna använde växten för dess helande och skönhetsmässiga egenskaper. Oljan utvinns genom destillation.

Vad är rosmarinolja bra för?

Rosmarinolja sägs bland annat ha en anti-aging-effekt. Den är återfuktande och lugnande för hyn och kan förbättra den på nolltid. Den ska även ha en stärkande effekt på ditt hår.

Oljan har lugnande och anti-inflammatoriska egenskaper på kroppen och används dels inom sportmedicin på idrottare med överansträngda muskler och leder. 

Läs ännu mer om fördelarna med rosmarinolja här

Rosenblomsvatten

Rosvatten

Vad är roseblomsnvatten?

Rosenblomsvatten är en biprodukt som skapas i tillverkningen av rosenolja, världens dyraste olja med ett literpris på tiotusentals kronor. Oljan utvinns av arten Rosa Damascena där blommorna kokas i vatten för att sedan omvandlas till olja genom kondensering. Vattnet som används i utvinningen av oljan är det vi kallar rosenblomsvatten. Det är betydligt billigare och fler har råd med det.

Vad är rosenblomsvatten bra för?

Vattnet innehåller bland annat stora mängder A-, C-, D- och E-vitamin samt flera antioxidanter. Dessa ämnen har åldersbromsande effekter samt återfuktar huden och håller den fräsch. Det passar både för torr och fet hy. 

Många använder rosenblomsvatten som spray för att fräscha till ansiktet och ge det ett "glow" eller som "setting spray" för att få sminket att sitta bättre.

Rosenblomsvatten hjälper huden att bibehålla ett balanserat pH-värde. Det har både lugnande och läkande effekter som kan lindra inflammationer och andra hudåkommor som eksem och acne.

Solrosolja

Solrosolja

Vad är solrosolja?

Solrosolja utvinns bland annat från solrosfrön genom kallpress och är den metoden som ger den mest vitamin- och näringsrika oljan till skillnad från de raffinerade. Solrosolja används flitigt inom kosmetika och i medicinska syften. 

Vad är solrosolja bra för?

Solrosolja innehåller dels  A-, C-, D- och E-vitamin men även en stor mängd Omega 6. Omega 6 är en essentiell fettsyra som stärker hudens eget skydd, främjar skapandet av nya hudceller och hjälper huden att bli av med bakterier. Vitaminerna och dess antioxidantegenskaper gör att oljan har en lugnande effekt och är effektiv mot behandling av acne och eksem. 

Svartpepparolja

Svartpeppar och svartpepparolja i en glasflaska.

Vad är svartpepparolja?

Svartpeppar eller vanlig peppar som vi också känner den som, används så klart främst inom matlagning för att lyfta alla andra smaker. Pepparn kommer från pepparplantan och det är dess frukter som används för att framställa kryddorna och oljan. Pepparn blev populär i Europa redan på 300-talet f.Kr. och växte med framfart.

Just svartpeppar framställs från pepparplantans gröna bär som soltorkas för jäses.

Vad är svartpepparolja bra för?

Svartpepparolja har en värmande effekt och används ofta i liniment för att öka blodcirkulationen. Dels används det av idrottare inom sportmedicin av just denna anledning men även i fotkrämer för dig som lider av kalla fötter. Den används också för dess antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra smärtande muskler och leder.

Svartpepperolja är också en bra eterisk olja att kombinera med andra oljor för fina doftblandningar. Svartpepparn ger en särskild karaktär och binder samman dofterna. 

I aromaterapi kan oljan används dels för en energigivande och uppiggande effekt men den är även slemlösande!

Tea Tree-olja

Tea Tree-olja

Vad är Tea Tree-olja?

Eterisk Tea Tree-olja utvinns från växten Melaleuca alternifolia som använts i medicinska syften i århundraden. Aboriginer, ursprungsbefolkningen i Australien, var de första som började använda tea tree för helande och läkande syften. Än idag är oljan högt uppskattad tack vare dess antimikrobiella verkan.

Vad är Tea Tree-olja bra för?

Tea Tree-olja kan används på flera olika delar av kroppen. Dels kan man hälla det i fotbadet för att lindra nagel- och fotsvamp. Den kan även motverka äcklig doft av fotsvett samt återfukta och lindra sprickor i huden på fötterna. 

Oljan hittas även i munvårdsprodukter tack vare den antibakteriella egenskapen och i olika hudvårdsprodukter för att lindra acne-besvär eller fet hy. 

Oljan kan också lindra vid förkylningsbesvär och lätta luftvägarna genom att skapa ett ångbad eller droppa på en näsduk och andas in.

 

Av: Lovisa F publicerad 5 september, 2022, senast uppdaterad 20 september, 2022

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.