Vegetabiliska oljor A-Ö

Glasflaskor med olika vegetabiliska oljor.

Vegetabiliska oljor är populära ingredienser i hud- och hårvårdsprodukter på grund av deras näringsrika egenskaper och förmågor att hjälpa till att återfukta, mjukgöra och skydda huden. Ofta blandas vegetabiliska oljor med eteriska oljor, för att späda ut de eteriska oljorna. Då kallas den vegetabiliska oljan för bärarolja därför att den hjälper till att bära de eteriska oljorna till huden. Här är några vanliga vegetabiliska oljor som används i hudvård, hårvård och som bärarolja:

Arganolja, avokadooljajojobaolja, kokosolja, mandelolja, morotsoljaricinolja, svartkumminolja

ARGANOLJA

Arganolja.

 

Vad är arganolja

Argan är ett unikt träd som endast växer i sydvästra Marocko (söder och öster om Agadir). Trädet är 3-4 meter högt med torniga grenar. Det tar upp till ett år för trädets frukt att mogna. Denna frukt är då gul och hård, och består som mest av tre frön, vilka bär på oljan. Det behövs 100 kg frukt för att få fram två till tre liter olja, därför har den ett högt pris. Frukten plockas för hand och torkas i solen. Därefter avlägsnas fruktköttet, och fröna kan särskiljas. Oljan tas fortfarande fram på detta traditionella sätt: fröerna rostas, krossas och mals till mjöl mellan stenkvarnar. Mjölet blandas med vatten till en pasta.

Vad är arganolja bra för?

Arganolja är rikt på vitamin-E, antioxidanter och essentiella fettsyror. Oljan används i sitt ursprung i Marocko som solskydd och i matlagning. Den används även som skönhetsprodukt för hud- och hårvård. Oljan innehåller karotin, triterpener och fytosteroler och den gör huden mjuk och smidig. Den ger även håret styrka och lyster.

Oljan används även inom folkmedicin mot eksem, acne, vattkoppor och andra hudåkommor tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper.

AVOKADO-OLJA

Avokadoolja.

Vad är avokadoolja?

Avokadon känner vi alla till och äter förmodligen till och från också. Den populära frukten växer vilt i Sydamerika men odlas runt om i världen. Frukten är känd för sin gröna härliga färg, nyttiga fetter och stora runda kärna. Avokoadooljan utvinns däremot inte från kärnan, som man kan tro, utan från det torkade fruktköttet. Oljan är grön till färgen av klorofyll och väldigt trög.

Vad är avokadoolja bra för?

Avokadoolja innehåller mängder med essentiella fettsyror men är också proppad med olika vitaminer som E-, A- och D-. Oljan ger både hud och hår rikligt med fukt samtidigt som den vårdar på djupet. Dess feta sammansättning passar alla hår- och hudtyper men framförallt dig med torr hud och hårbotten.

Oljan är väldigt skonsam mot hud och kan linda hudbesvär som eksem, klåda eller irritation tack vare de antiinflammatoriska egenskaper den besitter.

Oljan är såklart ätbar också och kan användas i matlagning att t ex ringla över salladen.

JOJOBAOLJA

Jojobaolja.

Vad är jojobaolja?

Jojobaoljan utvinns från fröna från jojobaväxten som är en buske/litet träd. Jojoba växer naturligt i ökenområden i södra Kalifornien och Texas i Nordamerika och i Mexiko. Växten är grön och har ovala, grågröna, fyra centimeter långa blad. Trädet producerar 1-6 kg frön per år och i de hittar man 50% vax. Jojobaolja är alltså egentligen ett flytande vax och inte en olja.

Vad är jojobaolja bra för?

Jojobaoljan är rikt på vitaminer och antioxidanter och kan göra under för hy och hår. Den är mjukgörande för huden tack vare dess återfuktande egenskap och passar till både torra och feta hudtyper.

Jojobaoljan är även ett bra medel för att bekämpa acne. Oljan har nämligen egenskapen att balansera hudens talgproduktion och är antiinflammatorisk. Vissa ansiktsoljor är tunga och bör undvikas vid fetare hy, men i och med att jojobaoljan egentligen är ett vax täpper det inte igen porerna.

Jojobaoljan har även egenskapen att lösa upp smink och är ett utmärkt alternativ till sminkborttagning som är betydligt mer prisvärt i det längre loppet. 

Läs mer om fördelarna med jojobaolja här

 

KOKOSOLJA

Kokosolja i en glasburk och en kokosnöt.

Vad är kokosolja?

Kokosolja och kokosfett är egentligen samma sak. Skillnaden är att kokosfett smälter vid 25°C och blir då kokosolja. Oljan utvinns från kokosnötens kött där man först utvinner mjölken och sedan fettet från mjölken. Kokosfett av hög kvalitet har en ren vit färg och en sötaktig lukt och smak. 

Vad är kokosolja bra för?

I kokosoljan finns flera nyttiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kokosfett har lång hållbarhet och kan användas till flertalet olika saker i hemmet. Dels är det vanligt att använda i matlagning och många använder det som ersättning för smör i samband med olika dieter.

Kokosolja har dock flera fördelar för huden också. Den är väldigt återfuktande förr torr hy och skyddar mot skadliga mikroorganismer. Oljan har även anti-inflammatoriska egenskaper och kan i och med det motverka acne. Oljan innehåller även laurinsyra och kaprinsyra som är syror som visat sig kunna motverka de bakterier som orsakar acne. 

MANDELOLJA

Mandelolja i en glasburk och mandlar runt om.

Vad är mandelolja?

Mandeloljan utvinns från sötmandeln som innehåller både magnesium, kalcium och vitamin E och som bland annat är kända för att sänka kolesterolet. Mandlarna är rika på enkelomättade fetter, vilket gör dem perfekta för oljeframställning. Tack vare dess antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper, samt näringsrika innehåll, är oljan en av de populäraste inom hudvård idag. I gamla kinesiska och ayurvediska traditioner har oljan använts för att återfukta och läka huden sen urminnes tider

Mandelolja har en mild och söt nötaktig doft. Den är enkel att applicera och fördelar sig jämnt samt absorberas fort av huden.

Vad är mandelolja bra för?

Oljan har flera välgörande egenskaper för huden. Den är återfuktande och  vitamin-E som finns naturligt i oljan gör huden mjuk och elastiskt. Den användas bland annat som anti-aging-produkt för att motverka rynkor men även bristningar.

Oljan kan lindra klåda, eksem och irriterad hud med sina antiinflammatoriska egenskaper och används ofta i salvor för dessa typer av hudåkommor.

Mandelolja kan även hämma produktionen av talg i huden och där igenom uppkomsten av acne. Oljan tränger dessutom in på djupet och löser upp igentäppta porer.

MOROTSOLJA

Morotsolja

Vad är morotsolja?

Morotsoljan, som utvinns från den välkända grönsaken, utmärks av den djupa orangea färgen. De flesta förknippar nog oljan med ämnet betakaroten, som ger en fin solkysst hy, men den har flera egenskaper än så!

Vad är morotsolja bra för?

Morotsolja har använts under en lång tid för att stärka hud, hår och naglar. Dels innehåller den som sagt antioxidanten betakaroten (pigmentämne), som är känt för att ge huden ett lyster och främja en solkysst hy, men ämnet stärker också hud, hår och naglar.

Oljan innehåller rikligt med Vitamin-E och A- samt också fytosteroler och squalene som bland annat främjar elasticitet i huden och används inom olika anti-aging-produkter.

RICINOLJA

Ricinolja i en glasflaska

Vad är ricinolja?

Ricinolja erhålls ur fröna från ricinväxten. Fröna skalas varpå kärnorna krossas och sedan kallpressas. Ricinolja är tjockflytande, färglös eller endast svagt gulaktig, klar och genomskinande samt saknar lukt. Smaken är fet och mild.

Vad är ricinolja bra för?

Ricinoljan har flera användningsområden och kan användas såväl invärtes som utvärtes. Den sätter igång blodcirkulation i kroppen, hjälper mot torrhet i hud och hårbotten och mot smärta och stelhet i leder och har även antiinflammatoriska egenskaper.

Den kan även öka volymen och längden på dina fransar och ögonbryn och stärka hår och naglar genom att man applicerar oljan där man vill ha en effekt.

Läs mer om fördelar med ricinolja här

 

SVARTKUMMINOLJA

Svartkumminolja i en glasflaska och svartkummin i en skål bredvid.

Vad är svartkumminolja?

Svartkummin växer vilt mellan Östeuropa och västra Asien. Den har små, svarta frön som har använts i medicinska syften i tusentals år. Det sägs att man har hittat rester av svartkumminfrön i kung Tuts grav i Egypten. Men fröna är också en populär krydda i länderna där plantan växer.

Vad är svartkumminolja bra för?

Fröna är rika på antioxidanter och har med det vårdande egenskaper och är därför populär inom hudvården, för att behandla diverse hudåkommor som eksem och acne.

Dessutom innehåller fröna antioxianten tymokinon som är ett antiinflammatoriskt ämne som säg ha egenskapen att krympa tumörer. Det finns även en studie som visar på att oljan har anti-diabteiska egenskaper. 

 

 

I vår blogg hittar du flera olika DIY:s där dessa oljor ingår i vissa recept tillsammans med eteriska oljor och andra ingredienser.


Av: Lovisa F publicerad 7 september, 2022

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.