Gifter och cancerframkallande ämnen i hudvård

En kvinna tar ansiktsolja på kinden.

 

Efter forskning från Naturskyddsföreningen har man hittat en mängd olika produkter som vi använder på huden som innehåller direkt miljöfarliga gifter och som kan vara skadliga för vår hälsa. Bland annat ämnen som är hormonstörande och påverkar möjligheterna att få barn, ämnen som ger allergier eller som är helt omöjliga för naturen att bryta ner. 

 

En kvinna smörjer hudkräm i ansiktet.

Vad är PFAS-ämnen?

PFAS-ämnen har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten och de hittas bland annat i skönhets- och hudvårdsprodukter och smink. Flera studier visar på att PFAS-ämnen har flera negativa bieffekter på människors hälsa. Det har visats kopplingar mellan PFAS-ämnen och sämre vaccinsvar hos barn, leverksador, tarmsjukdomar, förhöjda blodfetter etc. Av de 4700 PFAS-ämnena som finns på marknanden är det två av dem, PFOS och PFOA, som misstänks ha cancerframkallande egenskaper och negativa effekter på reproduktionsförmågan.

 

Gifter i dina hudvårdsprodukter

Naturskyddsföreningen hänvisar till en studie från Stockholms universitet där man hittade PFAS-ämnen i 16 av 31 testade produkter där halten i vissa fall var så pass hög att den kunde utgöra en direkt fara för hälsan. Studien kunde också visa att innehållsförteckningen inte stämde överens med innehållet och att mängden PFAS-ämnen inte stod med.

PFAS-ämnen hittas i rakkrämer, smink och hudkrämer bland flera populära märken på vår svenska marknad.

Det är även vanligt med båda hormonstörande och allergiframkallande medel i tvålar, hårvårdsprodukter och deodoranter.

 

Undvik gifter i ditt smink och hudvård

Ett sätt är att hålla utkik efter miljömärkta produkter som Svanen och Bra Miljöval. Se dock upp för företag som använder sig av "greenwashing" där man försöker framstå som mer miljövänliga än de egentligen är. De kan ibland ha egna miljömärkningar som egentligen inte alls säger något om hur miljövänliga de är.

I smink och hudvård bör du titta ordentligt i innehållsförteckningen och leta efter PTFE, polytef eller ord som innehåller "perfluoro" eller "polyfluoro" som är PFAS-ämnen. Även Decafluoropentane och C9-15 (eller C8-18) fluoroalcohol är ocksp PFAS-ämnen.

 

Gör din egen hudvård

För att vara helt säker på att du undviker dessa skadliga och farliga ämnen kan du göra din alldeles egna hudvård med eteriska och vegetabiliska oljor och andra helt naturliga produkter. Besök vår DIY-blogg för att hitta bland annat recept för läppglans, ansiktsolja och läppbalsam mm. 

Där består recepten av 100% naturliga produkter där du kan välja dina egna dofter och smaker anpassade efter din personliga preferens. Recepten för hudvård är också anpassade efter just din hudtyp.

Besök DIY-bloggen här

 

Källa: Naturskyddsföreningen

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.