I Den Stora Doftguiden kommer vi att lära oss om konsten att blanda eteriska oljor för att skapa olika doftkompositioner,
enligt det det traditionella parfymeriets konst.
Vi kommer att hjälpa dig förstå hur man kan tänka när man blandar en doftkomopisiton, vad man kan utgå ifrån samt vilka doftnoter som samverkar fint. Du kommer även att kunna lära dig vilka oljor som hör till vilken doftfamilj samt fördjupa dig i doftfamiljernas karaktäristiska egenskaper.
Vill du ha något blommigt och samtidigt uppfriskande, citrusaktigt? Vi har kategoriserat de olika oljorna så att du lättare kan finna de doftnoter som utgör den doft du är ute efter. En olja (en doftnot) kan ha en komplex karaktär med många olika nyanser av sin doft men oftast doftar den överlägset av något som gör att det ändå går att kategorisera den.
Låt oss dyka in i världen av dofter och upptäcka konsten att blanda våran egna!
INNEHÅLL
DOFTNOTER
Begreppet doftnoter används för att dela upp och kategorisera de olika dofterna så att de sedan kan blandas likt en melodi av noter. Doftnoterna blandas i olika lager och allt i processen spelar roll i vad som blir den doft som sedan upplevs när en parfym appliceras eller ett doftljus tänds och med tiden utvecklas på huden eller i rummet.
▲ TOPPNOT
Toppnoterna är de första tonerna du känner av doften. De kommer snabbt och intensivt och fångar din uppmärksamhet direkt. Toppnoter är lätta och flyktiga, vilket innebär att de försvinner relativt snabbt efter applicering. De spelar en viktig roll för att skapa det första intrycket och är som en introduktion av kommande doft. Generellt väljs noter från citrus- eller ört-familjerna som toppnoter. Några exempel är: Bergamott, apelsin, citron, mynta och citrongräs. Majoriteten av toppnoterna är friska, söta eller syrliga men det finns också bittra toppnoter som exempelvis grapefrukt. När man skapar en egen parfym eller komposition av doft kan man givetvis göra som man vill och välja sin kombination av doftnoter (oljor) helt enligt sin egen preferens.
♥️ HJÄRTNOT
SKAPA PARFYM
Innan vi börjar experimentera med våra eteriska doftnoter ska vi skapa basen i vår parfym. Den består nästan alltid av alkohol i parfymbranschen. Alkohol används för att spä ut och binda samman oljorna. Den gör doften mer långlivad, på huden men även i flaskan, på grund av dess konserverande egenskaper. Det går jättebra att skapa parfym utan alkohol, framförallt om man gör en mindre mängd parfym som inte behöver hålla så länge. Istället kan man använda sig av en bärarolja. Man får då en parfymolja som man antingen droppar eller rollar på huden. Parfymolja går inte att spraya och kan orsaka fläckar på kläder. Det är viktigt att förstå skillnaden på en alkoholbaserad parfym och en parfymolja.
BÄRAROLJA - I parfymolja
De eteriska oljorna är koncentrerade och potenta och det behövs bara några få droppar för att skapa en parfym. För att mängden parfym ska bli fler än några droppar blandas den eteriska doftoljan ut med en neutral olja som kallas bärarolja. Begreppet bärarolja kommer från att oljans syfte är att bära fram andra produkter till huden och inom parfymeriet bär bäraroljan fram doftoljorna till huden.
Använd gärna en mjuk bärarolja med neutral doft eller en bärarolja med en doft som passar den parfym man vill skapa. Huvudsaken är att man har oljans doft i åtanke så att den inte förstör kompositionen av dofterna. Exempel på bra bäraroljor är jojobaolja, sötmandelolja och kokosolja. Oljan bör vara av god kvalitet och så ren och naturlig som möjligt. Klicka här för att läsa om hur du gör en mjukgörande kroppsolja med doft (Kommer inom kort).
Klicka här för att läsa mer om vegetabiliska oljor
ALKOHOL - I parfym
Vill man göra en alkoholbaserad parfym så får man vara lite kreativ och redo att
experimentera sig fram. Här i Sverige kan det vara svårt att få tag på de typer av alkohol som används inom parfymbranschen utan ett tillstånd. Perfumers alcohol kallas en blandning som består av etanol, isopropylmyristat och andra lösningsmedel, utformad för att blanda oljorna, fixera doften på huden och hålla parfymen fräsch. Fräsch = fri vatten och den miljö som bakterier och mögel trivs i. Enbart etanol 95% eller högre halt, är också ett idealiskt alternativ eftersom den innehåller så lite vatten.
Alternativ: Om du inte har tillgång till perfumer's alcohol eller tillstånd att köpa och använda etanol kan en annan höggradig alkohol som vodka vara ett alternativ, även om det inte är idealiskt. Vodka innehåller mer vatten än ren etanol, vilket kan påverka hur väl din parfym håller över tid och hur doften utvecklas. Försök i så fall att välja en vodka med så hög renhet (och så hög alkoholhalt) som möjligt.
ALLERGITEST
Innan du börjar blanda din parfym med eteriska oljor är det klokt att göra ett allergitest för att undvika eventuella reaktioner. Detta gäller alla oljor som du inte använt tidigare och som ska användas på huden.
- Blanda den eteriska oljan med din valda bärande olja
- Applicera en liten mängd av blandningen på insidan av din armbåge
- Sätt ett litet plåster över oljan, låt vara i 48 timmar.
Om du inte får några reaktioner under tiden oljan är i kontakt med huden är du med stor förmodan inte allergisk och oljan är då säker att använda. Upplever du däremot klåda, rodnad eller andra allergiska reaktioner bör du undvika just den eteriska oljan då liknande reaktioner kan komma att uppstå om du använder denna i en doftolja.
BLANDNINGSFAKTORER
Enklare sätt -
Ett bra sätt att själv avgöra hur du tycker att din parfym doftar och vad du kan minska, ändra, lägga till samt ta bort, är att droppa en droppe av alla oljor du valt i en liten behållare av något slag och blanda de samman tillsammans med en liten del bärarolja. Doftar det för mycket av något, för lite av något? På så sätt kan du testa dig fram till din perfektion.
Om du inte vill “slösa” olja, kan du öppna dina doftoljor och dra in doften av allihop samtidigt. Vilken doftar mest? Ställ undan den och fortsätt så tills du kommit fram till hur starkt de olika oljorna doftar. Vilken som doftar starkast och som du kanske behöver ta lite mindre av för att den inte ska dominera så mycket, och så vidare. På så vis kan du få fram den kombinationen av doft som du är ute efter.
Avancerat sätt -
Blandningsfaktorer är avgörande när det kommer till att skapa så perfekta
doftblandningar som möjligt. De utgör en skala som hjälper dig att bestämma den
optimala mängden av varje doftolja som ska inkluderas i din blandning. Skalan sträcker sig vanligtvis från 1 till 10, där varje nummer representerar intensiteten i
oljans doft. En doftolja med en lägre siffra på skalan anses ha en starkare doft, medan de med högre siffror anses vara mer subtila.
För att beräkna blandningsfaktorer för olika doftoljor, börja med att välja de oljor du vill använda och tilldela varje olja en siffra baserat på dess intensitet. Ju starkare doft en olja har, desto lägre siffra tilldelas den.
Nästa steg är att summera de individuella blandningsfaktorerna för de valda oljorna. Sedan dividerar du varje oljas faktor med den totala summan för att få procentandelen av varje olja i din blandning.
Exempelvis, om vi har fyra oljor med följande blandningsfaktorer: Pepparmynta (1), Tea Tree (3), Lavendel (5) och Citron (7), så är den totala summan av blandningsfaktorerna 16.
Då skulle procentandelen för varje olja vara:
● Pepparmynta: 161 ≈ 0,0625 (6,25%)
● Tea Tree: 163 ≈ 0,1875 (18,75%)
● Lavendel: 165 ≈ 0,3125 (31,25%)
● Citron: 167 ≈ 0,4375 (43,75%)
När procentandelarna är fastställda, kan du multiplicera dem med det totala antalet droppar i din basolja för att bestämma det exakta antalet droppar av varje olja som behövs för din blandning. Genom att följa denna process kan du skapa välbalanserade och harmoniska doftblandningar som passar dina önskemål och behov perfekt.
DE ETERISKA OLJORNA - KOMBINERA BAS, HJÄRT OCH TOPPNOTER
Välj ut de toppnoter, hjärtnoter och basnoter av de eteriska oljorna som du vill använda.Droppa ner dina basnoter följt av hjärtnoter och sist toppnoter i ditt val av behållare. Exempelvis en liten roll-on eller flaska med pipett. En flaska med spray funkar för alkoholbaserad parfym. Fyll sedan resten av behållaren med din bärarolja eller alkohol och blanda försiktigt. Ett tips är att notera dina blandningar med penna och papper om du sedan vill återskapa doften.
Din doftolja/parfym är redo att användas från det att den blandats men om du låter blandningen stå svalt och utom räckhåll för solljus i ungefär en månad för så får dofterna tid att mogna och utvecklas på absolut bästa sätt.
Att tänka på
- En allmän tumregel är att använda cirka 20-40% toppnot, 50-75% hjärtnot och 5-10% basnot av den totala blandningen.
- När du blandar eterisk olja, börja med basnoterna, följt av hjärtnoterna och sist toppnoterna.
INSPO FÖR KOMBINATIONER AV ETERISK OLJA
- Ceder + Jasmin + Neroli + Bergamott
- Sandelträ + Romersk Kamomill + Lavendel + Söt Apelsin
- Frankincense + Sandelträ + Ylang Ylang + Bergamott
- Vanilj + Jasmin + Lime + Söt Apelsin
HUR DOFTER FUNGERAR IHOP
Alla doftnoter (eteriska oljor) har sina egna egenskaper och karaktärer som bidrar med något i kompositionen och genom att de kombineras skapas komplexa och intressanta kombinationer. De olika oljorna kan komplettera varandra genom att balansera och förstärka varandras egenskaper. Till exempel kan en apelsinolja ge en frisk, uppfriskande och samtidigt söt toppnot, medan en blommig olja som lavendelolja kan bidra med en mjuk, örtig och avslappnande hjärtnot. En träig olja som cederträolja är en basnot som ger tyngd och djup åt doften. Det är genom att välja oljor från olika doftfamiljer om komplexiteten och den unika doften skapas. En blandning av citrus, blommor och örter kan ge en uppiggande och energigivande doft, medan en kombination av träiga och kryddiga oljor kan ge en varm och lugnande doftupplevelse. Det är genom att experimentera och prova sig fram som man kan hitta den perfekta blandningen av den särskilda doft man är ute efter.
DOFTFAMILJERNA
Doftfamiljerna är en kategorisering av olika dofter baserat på deras likheter i doft och egenskaper. Dessa familjer hjälper till att organisera och förstå en mängd olika dofter genom att gruppera dem enligt deras gemensamma drag. Varje doftfamilj har sin unika karaktär och innehåller ett antal olika dofter som delar liknande doftnoter. Genom att känna till och förstå dessa doftfamiljer kan man lättare navigera bland dofterna.
CITRUSFAMILJEN
Citrusfamiljen inom eterisk olja omfattar doftnoter som extraheras från citrusfrukter. Dessa oljor kännetecknas av sin uppfriskande, friska och livliga doftprofil. De har oftast höga halter av terpener och andra föreningar som ger dem deras karakteristiska citrusdoft.
EXEMPEL PÅ CITRUSDOFTNOTER
TOPPNOT
NÄRA CITRUS
- Blad och grenar hos apelsinträdet.
- Ej strikt en citrus, men har en liknande doftprofil.
- Blomma från apelsinträdet.
LÄS MER HÄR (Kommer snart)
ÖRTFAMILJEN
Örtfamiljen inom eteriska oljor omfattar växter med olika doftprofiler och
användningsområden. De örtiga oljorna extraheras från olika delar av växter såsom blommor, blad, stjälkar, och rötter. Inom de örtiga, eteriska oljorna finner man många aromatiska profiler med olika egenskaper, från friska och kryddiga till blommiga och örtiga.
EXEMPEL PÅ ÖRTIGA DOFTNOTER
TOPPNOT
HJÄRTNOT
LÄS MER HÄR (Kommer snart)
BLOMFAMILJEN
Blomsterfamiljens eteriska oljor extraheras vanligtvis från blommor genom
ångdestillation eller enfleurage och är kända för sina blommiga, söta och delikata
doftnoter.
EXEMPEL PÅ BLOMMIGA DOFTNOTER
HJÄRTNOT
TOPP/HJÄRTNOT
LÄS MER HÄR (Kommer snart)
FRUKT & BÄRFAMILJEN
Frukt- och bär-familjens eteriska oljor inkluderar doftprofiler som sträcker sig från friska och citrusaktiga till söta och bäriga. Dessa doftnoter tillhör ofta "fler familjer" som t.ex. citrusfamiljen. Dessa oljor extraheras vanligtvis från frukter, bär eller skal.
I FRUKT & BÄR HITTAR DU EXEMPELVIS
TOPPNOT
HJÄRTNOT
FÖRDJUPA DIG I VEGETABILISKA OLJOR >HÄR<
KRYDDFAMILJEN
Kryddfamiljens eteriska oljor utgör en stor del av parfymindustrin. Denna mångsidiga familj består av oljor som extraheras från olika kryddväxter. Dessa oljor har en komplex och rik doftprofil som sträcker sig från kryddig och varm till fräsch och uppfriskande.
EXEMPEL PÅ KRYDDIGA DOFTNOTER
TOPPNOT
HJÄRTNOT
BASNOT
LÄS MER HÄR (Kommer snart)
SKOG & TRÄFAMILJEN
Skog och träfamiljens eteriska oljor utvinns från olika delar av träden, inklusive barr, grenar, bark och ved.
EXEMPEL PÅ SKOGENS DOFTNOTER
TOPPNOT
HJÄRTNOT
BASNOT
LÄS MER HÄR (Kommer snart)
BALSAMFAMILJEN
Balsamfamiljens eteriska oljor extraheras vanligtvis från kåda, harts och liknande
substanser som finns i träd. Exempel på doftnoter i balsamfamiljen: Copaiva Balsam - balsamisk jordig och söt, Gurjon Balsam - rik, exotisk och muskig, Poppel Balsam - balsamisk, frisk och söt, Frankincense eller rökelse - Varm, träig och balsamisk med inslag av citrus.
EXEMPEL PÅ BALSAMISKA DOFTNOTER
TOPPNOT
HJÄRTNOT
BASNOT