Gör Din Egen Deodorant: Snabbt & Enkelt

Gör Din Egen Deodorant: Snabbt & Enkelt
Gör din egen deodorant med naturliga ingredienser.
 
Att göra din egen naturliga deodorant är inte bara enkelt, det ger dig också kontroll över de ingredienser som du applicerar på din hud varje dag.
Det är ett litet steg mot en mer naturlig och hållbar livsstil. Ge det en chans och se om det fungerar för dig.
Vem vet, det kanske blir din nya favoritdeodorant!
 
Längst ned i blogginlägget finner du ett enkelt recept på hur du kan göra din egen naturliga deodorant med bara fem ingredienser:
kokosolja, oraffinerat sheasmör, arrowrotpulver, bikarbonat och eterisk olja.

Men först tänkte vi gå igenom vad vi inte vill ha i vår deodorant, för att lättare se skillnaden mellan ett dåligt och ett bra alternativ. 
 
 

Välj rätt deodorant - Vad vill man inte ha i en deodorant?

 

Att välja rätt deodorant är viktigt av flera anledningar, inte minst för att huden under armarna är särskilt känslig. Här är några skäl till varför man bör undvika dåliga eller olämpliga produkter under armarna:
 1. Irritation och allergier: Deodoranter som innehåller hårda kemikalier, starka parfymer eller alkohol kan irritera huden. Detta kan leda till utslag, klåda eller andra obehagliga hudreaktioner. Vissa individer kan även utveckla allergier mot specifika ingredienser i deodoranter.

 2. Hudens hälsa: Huden under armarna är tunn och har många svettkörtlar och hårsäckar. Att använda deodoranter som är för aggressiva kan störa hudens naturliga balans och dess förmåga att andas, vilket kan resultera i blockerade porer och innåtväxande hår.

 3. Effektivitet: En dålig deodorant är inte bara skadlig för huden, utan kan också vara ineffektiv i att kontrollera svett och lukt. Detta kan leda till obekväm kroppslukt och motsatt effekt. 

 4. Långsiktiga hälsoeffekter: Vissa deodoranter innehåller kemikalier som parabener, ftalater och aluminiumföreningar, vilka det finns oro kring med avseende på långsiktiga hälsoeffekter, inklusive hormonstörningar och potentiella kopplingar till vissa typer av cancer.

 5. Miljöpåverkan: Deodoranter som innehåller miljöskadliga kemikalier eller som är förpackade i icke-återvinningsbara behållare kan ha negativ påverkan på miljön.

Genom att välja en naturlig deodorant kan man kontrollera vad deodoranten innehåller och se till att ingredienserna är snälla mot huden, istället för skadliga. 
Den deodorant som vi skapar med ingredienserna nedan är snäll mot huden och innehåller bara naturliga ingredienser som huden mår bra utav.
 

Ingredienser

 

1. Kokosolja

Kokosolja har naturliga antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa dålig lukt. Dessutom är det fuktgivande och kan hjälpa till att hålla huden mjuk.


2. Oraffinerat sheasmör

Sheasmör är känt för sina fuktgivande egenskaper och kan hjälpa till att lugna irriterad hud. Det ger också en bra konsistens till deodoranten.


3. Arrowrotpulver

Arrowrotpulver används för att absorbera fukt och hjälpa till att hålla huden torr. Det är ett naturligt alternativ till talk och är skonsamt även för känslig hud.


4. Bikarbonat

Bikarbonat neutraliserar dålig lukt genom att justera hudens pH-nivå. Det är en effektiv ingrediens för att bekämpa svettlukt på ett naturligt sätt.


5. Eterisk olja

Eteriska oljor ger naturliga (istället för syntetiska) och behagliga, goda dofter till deodoranten. Vissa eteriska oljor har naturliga antibakteriella egenskaper, vilket kan hjälpa till att minska tillväxten av bakterier som orsakar dålig lukt. Exempel på sådana oljor inkluderar tea tree oil, lavendelolja och citronolja.
 

  Recept

  • 3 msk kokosolja
  • 2 msk oraffinerat sheasmör
  • 2 msk arrowrotpulver
  • 2 msk bikarbonat
  • Några få droppar eterisk olja. 

  Instruktioner:

  1. Börja med att smälta kokosoljan och sheasmöret tillsammans i ett vattenbad. Se till att det blir helt flytande men inte för varmt.

  2. Ta bort från värmen och låt blandningen svalna något, men se till att den fortfarande är flytande. Blandningen börjar stelna ganska snabbt så här gäller det att vara med.

  3. Droppa i den eteriska oljan och rör sedan i arrowrotpulvret och bikarbonatet tills allt är väl blandat.

  4. Häll blandningen i en ren behållare, som en återanvändbar deodorantbehållare eller en glasburk.

  5. Låt deodoranten stelna i rumstemperatur eller i kylskåpet i cirka en timme, eller tills den har uppnått önskad konsistens.

  Och voilà! Din naturliga deodorant är klar att användas.

   
   
  Det är bra att testa en ny deodorant på en liten yta av huden innan man använder den regelbundet för att säkerställa att den inte orsakar irritation eller allergiska reaktioner.
   
  Lycka till!

   

  /Vi på Scandinavian Eco 

   

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.