10 saker du kan använda Tea Tree-olja till

Tea treeolja i små glasflaskor.

10 tips på hur du använder Tea Tree-olja

Tea treeolja i en brun glasflaska omringad av löv.

Tea Tree-olja är en mycket populär eterisk olja tack vare de mängder av olika saker man kan använda den till. Oljan utvinns genom ångdestillation ur bladen från trädet Melaleuca alternifolia. Melaleuca alternifolia är endemisk för Australien, dvs den finns bara där. Trädet växer och trivs längs bäckar och på sumpiga platser. Oljan som utvinns har flertalet användningsområden för vår kropp, hälsa och välmående.

Här listar vi 10 saker du kan använda Tea Tree-olja till:

1. Hårinpackning

Du kan enkelt göra en helt naturlig hårinpackning för torrt och slitet hår med tea tree-olja. Blanda helt enkelt ihop några droppar tea tree med ca 2 matskedar kokosolja och applicera i håret. Kamma igenom håret så att oljan fördelas jämnt och låt sedan sitta i minst 30 minuter och upp till en timme innan du duschar av det som vanligt.

2. Nagelvård

Många har problem med torra nagelband som går sönder och börjar blöda. Då kan tea tree-olja hjälpa! Du smörjer helt enkelt in naglarna och nagelbanden med några droppar för att stärka upp dem igen.

3. Parfym

Tea tree-oljan används i en hel del doftsättningar men då i kombination med dofter som lavendel och ros. Genom att blanda några av dessa oljor kan du göra din alldeles egna parfym som helt enkelt sparsamt smörjs in på hals och handleder. Stick ut i mängden med din alldeles unika doft!

4.  Massageolja

Någon blir masserad på ryggen.

Tea tree-olja har en förmåga att lindra obehag vid ömma och ansträngda muskler. Därför passar den perfekt som massageolja. Testa att blanda några droppar tea tree med en matsked jojobaolja för en underbar och behaglig mix till massagen. Jojobaoljan lämnar huden mjuk och sammetsliknande.

5. Hårvård

Tea tree oljans antiseptiska egenskaper gör att den kan användas för att behandla mjäll. Den kan ha en stimulerande effekt på hårsäckarna. Använd några droppar i ditt schampo för en extra behandling. Oljan kommer även göra håret mjukt och följsamt och kan framhäva dina naturliga lockar, om du har några!

6. Förhindra akne

Tea tree-olja används ofta i olika ansiktsrengöringar för personer som har problem med akne och fet hy. Oljan har antibakteriella egenskaper som bekämpar och förebygger aknebesvär och fet hy.

7. Lindra förkylning

En kvinna ligger i sängen och snyter sig.

Tack vare oljans antibakteriella egenskaper kan den också lindra vid förkylningsbesvär. Genom att skapa ett ångbad med några droppar tea tree eller droppa oljan på en näsduk och andas in kan du lätta luftvägarna vid förkylningar.

8. Sårvård 

Om du har fått ett mindre sår vill du göra allt för att undvika att få in bakterier i såret. Badda några droppar tea tree-olja med en tops i och omkring såret. Oljan håller bakterier och infektioner borta och främjar läkningsprocessen. Den kan även bidra till att effektivisera läkandet av ärrvävnad.

9. Behandla fotsvamp

Oljan kan även effektivt hjälpa dig som har problem med fotsvamp. Blanda några droppar av tea tree-oljan med en matsked kokosolja och massera in på fötterna innan du går och lägger dig. 

10. Lindra myggbett

Närbild på en mygga som suger blod.

Tea tree-oljan kan användas för att lindra irriterande och kliande insektsbett t ex myggbett. Smörj in oljan på och omkring bettet för att lindra irritation.

 Scandinavian Ecos logotyp.

Av: Lovisa F publicerad 7 september, 2022

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.