Eteriska oljor mot förkylningar - lindra dina symptom!

En kvinna ligger i sängen, förkyld och med en tempen i handen.

Hösten kom till vårt avlånga land med stormsteg och helt plötsligt är det kallt, löven är röda och värst av allt - ALLA är förkylda. Det finns flera olika sätt att undvika att bli förkyld från början som genom att tvätta och sprita händerna regelbundet - men sådant vet vi alla redan om. Vad du inte vet om är kanske vilka eteriska oljor som faktiskt kan hjälpa mot förkylningar och lindra dina symptom? I så fall är den här bloggen perfekt för dig!

 

Hur gör jag ett ångbad?

En skål med rykande vatten.

Många av de oljor vi kommer tipsa om här nedan, kan man använda mot förkylning i så kallade ångbad där man andas in ångorna blandade med de eteriska oljorna. Ångbad är superenkelt att göra hemma. Det går fort och är ofta effektivt.

Såhär gör du ett ångbad:

1. Koka upp vatten i en kastrull.

2. Droppa i några droppar eterisk olja när vattnet precis är nykokt.

3. Ta ut linser om du har några, täck sedan huvudet med en handduk, stäng ögonen (ångorna kan svida rejält) och andas sedan in ångorna med djupa andetag i ca 20 min.

4. Viktigt! Undvik ånginhalering om du har astma eller andningsnedsättning.

 

Vilka eteriska oljor hjälper mot förkylning?

Tea tree-olja

Tea Tree-olja i en glasflaska. Blad ligger runt om.

Tea Tree-oljan kan vara en mycket effektiv olja att ha nära till hands vid förkylning och influensa tack vare oljans antibakteriella och antivirala egenskaper.

Du kan använda oljan enkelt på olika sätt i hemmet. Du kan droppa några droppar på en näsduk som du håller framför mun och näsa. Andas sedan in djupa andetag. Detta kan vara lugnande, slemlösande och vidgande för luftvägarna. Du kan också göra ett ångbad för liknande effekter.

Man kan också använda oljan genom att droppa 2 droppar i ett glas ljummet vatten och gurgla långt ner i halsen i ca 1 min och spotta ut. Skölj inte munnen efteråt för att låta de verkande ämnena vara kvar. Upprepa flera gånger under dagen.

Rosmarinolja

Rosmarinolja har antibakteriella egenskaper och kan användas vid förkylningar, influensa och bihåleinflammation. Oljan ska lindra besvär i luftvägarna och ta död på de bakterier som orsakar besvären. 

Ett tips är att blanda några droppar rosmarinolja med några droppar Tea tree-oljan i ett ångbad och sedan andas in ångorna.

Olibanumolja

Olibanumolja i en glasflaska. Små bitar av harts bredvid.

Olibanumolja är utmärkt vid förkylningar och luftvägsbesvär. Oljan är antiseptisk, virushämmande och slemlösande. 

Du kan även här använda oljan för att göra ditt eget förkylningsångbad eller använda en aromalampa. Du kan också droppa några droppar på en servett och andas in djupt med näsa och mun precis framför servetten.

Oreganoolja

Oreganooljan innehåller flera ämnen som är bra mot förkylningar. Dels är oljan antiseptisk, antiinflammatorisk och mycket rik på antioxidanter som kan främja bekämpningen av virus.

Med oreganoolja, kan du som med tea tree-oljan gurgla ljummet vatten med några droppar i halsen vid halsont i ca 1 min för att sedan spotta ut. Du kan även göra ett ångbad med oljan.

Pepparmyntsolja

Pepparmyntsoljan har dels en kylande effekt som kan vara väldigt behagligt för irriterade slemhinnor. Traditionellt sett används den vid bland annat förkylning och huvudvärk genom aromaterapi. 

Pepparmyntsolja är perfekt att blanda med någon av de andra oljorna för en extra behaglig upplevelse.

Ingefärsolja

Ingefärsolja i en glasflaska. Skivor av ingefära bredvid.

Ingefära har använts som medicinväxt i tusentals år. Den används på olika sätt för att lindra olika förkylningssymptom som nästäppa och förkylning. Oljan innehåller även vitaminer, mineraler och antioxidanter som främjar vårt immunförsvar.

Ett tips är att tillsätta några droppar ingefärsolja i ditt ångbad för att dra nytta av dessa egenskaper.

Lavendelolja

Lavendelolja naturligt antimikrobiell dvs att den förhindrar förökning av mikroorganismer som bakterier. Oljan har även en lugnande effekt och andra antiinflammatoriska egenskaper. Oljan sägs även främja god sömn, vilket är viktigt när man är sjuk. Den innehåller nämligen substansen linalool som ska ha en lugnande effekt på vårt nervsystem.

Du kan använda oljan på en näsduk för inandning eller i ett ångbad.

 

Tack för att du läste! Hoppas att du kan lindra dina symptom i dessa förkylningstider med hjälp av dessa tips.

 

Av: Lovisa F publicerad, 26 september, 2022.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.