Fördelar med Jojobaolja

Fördelar med Jojobaolja

Jojobaolja.Användningsområden:

  • Hudvård
  • Hårvård
  • Solskyddsmedel 

Vad är jojobaolja?

Jojobaväxten är en städsegrön (ständigt grön) buske/litet träd som blir en till tre meter hög. Den har ovala, grågröna, fyra centimeter långa blad. De små träden har mycket djupa rotsystem, och växter naturligt i ökenområden i Nordamerika (södra Kalifornien, Texas, Arizona och Mexico). Vid fem års ålder, börjar trädet att bära frön. Det kan leva i 50-200 år, och ger 1-6 kg frön per år. Man kan alltså förstå att jojobaträdet är extremt tåligt mot värme och torka, men dock ej frost.

I fröna finner man ca 50% flytande vax. Historiskt har ursprungsbefolkning använt vaxet som livsmedel och till hudvård. Jojobaoljan är alltså egentligen inte en olja utan ett flytande vax som liknar kroppens eget fett och fungerar därför utmärkt på våra kroppar.

Vad är jojobaolja bra för?

Hudvård

Jojobaolja lämnar huden mjuk och ger en sammetsliknande känsla tack vare dess återfuktande effekt. Den skyddar och binder hudens fuktighet. Oljan passar alla hudtyper, feta som torra, den är prisvärd och tar lite plats. Du kan applicera oljan under din vanliga ansiktskräm eller droppa i några droppar i den.

Jojobaoljan har även egenskapen att balansera hudens talgproduktion. Det gör den till ett bra alternativ för aknebenägen hud. Vissa ansiktsoljor är tunga och undvikas om man har fet hy, men i och med att jojobaoljan är ett vax egentligen som är relativt lik vår huds fett så täpper den inte igen porerna.

På grund av sin stabilitet, lämpar sig Jojobaolja även i solprodukter – den ger faktiskt också ett visst skydd mot solens skadliga strålar, även om den inte helt ersätter vanligt solskydd på sommaren. Däremot när UV är lägre här, vilket det är större delar av året, fungerar detta utmärkt som UV-skydd för en anti-aging-effekt.

Jojobaoljan fungerar också utmärkt som sminkborttagning då den effektivt löser upp sminket. Använd precis som vilken annan sminkborttagning som helst och skölj bort resterna med vatten eller en mild rengöring. Den fungerar till och med mot vattenfast mascara. Häll oljan på en bomullstuss och håll mot fransarna en stund så löser den upp mascaran. 

Hår, skägg och naglar

Jojobaoljan kan göra mirakel för torrt och livlöst hår. Du applicerar oljan i håret, som ett vanligt balsam, och låter det verka i 15 minuter innan du går in i duschen och genomför din vanliga rutin. Eller så använder du den som en vanlig hårolja och applicerar lite grann i torrt hår för mer lyster. Detta gäller förstås även för ansiktsbehåring och kan främja skäggväxten.

Oljan har även en stärkande effekt för naglarna. Applicera lite olja på naglarna och nagelbanden för att stärka och läka dem.

 

Övrig information

 

Fettsyresammansättning

Palmitinsyra C16:0…………3%
Palmitolsyra C16:1………..1%
Oljesyra C18:1……………5-15%
Gadoljesyra C20:1…..66-80%
Erukasyra C22:1………10-20%
Andra fettsyror……………….6%

Stelningspunkt: 5°C

Veteskapligt namn: Simmondsia chinensis Seed oil
Växtdel: Frö
Ursprungsland: Argentina

Vissa fettsyror i oljorna kan stelna helt eller delvis i lägre temperaturer, t.ex vid förvaring i kylskåp eller i transport vintertid. Lägg i vattenbad eller vid ett element för att dom ska smälta. Detta påverkar inte oljans kvalite eller egenskaper.


Av: Lovisa F publicerad 5 september, 2022

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.