Fördelar med Rosmarinolja

Fördelar med Rosmarinolja

Fakta om rosmarinolja

En glasfaska med papper och ett snöre som lock och rosmarinkvistar.

Vad är rosmarinolja?

Denna planta har använts i tusentals år. Det finns kvarlevor som visar på att redan de gamla egyptierna använde sig av växten för dess helande och läkande krafter. Rosmarin har alltid ansetts värdefull för dessa egenskaper samt de skönhetsmässiga egenskaperna.

Man tror att växten, runt år 500 var del av den grekiska och romanska kosten, och att plantan även hade otroliga medicinsk fördelar. Nuförtiden produceras rosmarin (för att sedan omvandlas till olja) till största delen i Spanien, Frankrike, och Marocko, även om den kan växa i ett tempererat klimat utan problem.

Rosmarinolja är terapeutisk och har flera medicinska användningar. Utvinningen görs via destillationen av plantans oljor. Den är stark, väldigt koncentrerad och används aldrig i dess rena form, utan späds istället ut med andra komponenter.

Vad är rosmarinolja bra för?

En tjej droppar olja från en pipett på kinden.

Hudvård

Rosmarinolja ska ha en åldersbromsande-eller anti aging-effekt. Oljan är återfuktande och lugnande och kan hjälpa mot torr eller irriterad hy på nolltid. Tack vare den höga halten av antioxidanter använder många oljan som en kosmetisk behandling. Den ger friskhet, elasticitet, lyster och "glow" och skyddar dina celler.

Antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper

Rosmarinolja kan används vid värk och smärta tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Den används flitigt inom sportmedicin som massageolja för idrottare med överansträngda muskler och leder. 

Rosmarinolja kan även användas vid förkylningar, influensa och bihåleinflammation. Man kan blanda rosmarinolja med t ex tea tree-olja i en skål med kokande vatten för att sedan andas in ångorna i ca 20 minuter. Man kan även smörja oljan på rygg och bröst.

Hårvård

Rosmarinolja har även en stärkande effekt på torrt hår för att få tillbaka glansen men förbättrar generellt hårets allmäntillstånd oavsett torrt eller fett hår. Man kan droppa några droppar i sitt schampoo eller i kallt vatten som du sedan sköljer håret med efter hårtvätt. Dessa metoder motverkar även mjäll.

 

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.