Vad är aleppotvål och vad är det bra för?

Olika stora bitar av aleppotvål på ett flätat underlägg.

Har du hört talas om mirakeltvålen aleppotvål förut? Du kanske känner igen namnet, men inga klockor ringer? I den här bloggen ska vi gå igenom varför man ska använda aleppotvål, vad det är och hur man kan använda det.

Vad är aleppotvål?

Närbild på aleppotvål.

Aleppotvålen eller "tvålens moder" har tusentals år av historia bakom sig. Den utvecklades ursprungligen i Aleppo som var en fästningsstad i Syrien men runt 1100-talet började tvålen sprida sig över Europa. Även om tvålens tillverkning flyttat världen runt är principen densamma. 

Aleppotvål är ett samlingsnamn för tvålar vars bas består av olivolja och lagerbärsolja. I och med att den består av just oljor torkar den inte ut varken hud eller hår. Tvålens doft liknar såpa men det beror på hur mycket lagerbärsolja den innehåller hur stark doften blir. 

Du kanske undrar hur två vegetabiliska oljor och vatten kan bli en hård tvål helt naturligt? Det går inte att göra en tvål utan att använda så kallad lut. Detta kanske låter konstigt, att ett så starkt ämne används i en naturlig tvål! Men det som sker är när lutet reagerar med oljan skapas en ny produkt, en tvål, som kemiskt sett är ett fettsyresalt. Detta kallas också ibland för att förtvåla en vegetabilisk olja. Det viktigaste är att inget lut finns kvar vid slutprodukten, så detta är inget du behöver oroa dig för. Aleppotvålen är fortfarande klassad som giftfri och miljövänlig. 

 

Vad är aleppotvål bra för?

En aleppotvålar staplade på varandra.

Hår

Aleppotvål är en mycket uppskattad hårvårdsprodukt. Den passar utmärkt om du har torr eller irriterad och kliande hårbotten. Den är även vårdande och mjukgörande för håret tack vare lagebärsoljan. Testa att tvätta ditt hår med aleppotvål om du upplever dessa besvär. Det kan ta några tvättar innan du märker resultat.

Tvätta håret med aleppotvål:

1. Blöt håret.

2. Gnugga fram lite lödder från tvålen mot håret.

3. Skölj noga och upprepa steg 2 igen.

4. Skölj ur och använd balsam om du vill, men det är inte nödvändigt.

Hud

Som sagt är aleppotvålen oljebaserad och där av kommer den inte torka ut din hud. Därför är den perfekt för dig med känslig och torr hy eller om du har besvär med eksem. Tvåla in dig som vanligt i duschen med aleppotvålen för att nyttja de vårdande egenskaperna.

Tvålen passar även perfekt för babyhud som är känslig men många föräldrar med äldre barn använder och uppskattar tvålen på sina barn också. 

Tvätta

Aleppotvål fungerar även fenomenalt mot fettfläckar i och med att fett löser upp fett. Gnid in tvålen på fläckarna och tvätta sedan som vanligt i maskin. Du kan riva i aleppotvål i maskinen när du tvättar vanliga kläder och träningskläder också.

 

Tack för att du läste! Om du testar aleppotvål, hör gärna av dig hur det funkade för dig och tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar!

 

Av: Lovisa F publicerad 27 september, 2022.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.