Vad är aromaterapi bra för?

En diffuser och eteriska oljor bredvid.

Du har säkert hört talas om aromaterapi, men kanske undrar vad det egentligen är för något och framförallt om det gör någon nytta, eller om det bara är rent nonsens. I den här bloggen förklarar vi vad aromaterapi är, och vilka fördelar det kan ha för din hälsa.

Vad är egentligen aromaterapi?

Någon andas in ångor från en brun liten glasflaska.

Aromaterapi är inte så komplicerat som det kanske låter. Det kallas ibland för eterisk oljeterapi vilket förklarar det hela lite bättre. Denna typ av behandling för välbefinnande har funnits i tusentals år i forntida kulturer runt om i världen. 

Aromaterapi är kort och gott absorbering av eteriska oljor genom antingen luftvägar eller hud. Eteriska oljor är naturliga extrakt från olika växter, blommor och andra naturliga ämnen som har olika positiva effekter på vår hälsa. Det finns många olika sätt att utföra behandlingen men det är vanligt att använda t.ex. aromlampor eller diffusers där man andas in ångorna från de eteriska oljorna.

Man kan också använda sig av eteriska oljor i ansiktsmasker, kroppssoljor eller badsalt till exempel där man absorberar oljorna genom huden och på så vis utnyttjar dess hälsoeffekter.

 

Vad är aromaterapi bra för?

Eteriska oljor i glasflaskor och ett tänt ljus.

Behandling med aromaterpai och eteriska oljor används för att förbättra den fysiska hälsan likväl som den psykiska. Behandlingen har ofta lugnande effekter för både kropp och själ. Det finns väldigt många olika eteriska oljor att använda, där vissa är mer populära än andra. Olika oljor har olika positiva hälsoeffekter men några fördelar aromaterapi kan ha är:

  • Förbättrad sömnkvalitet
  • Stärka immunförsvaret
  • Verka bakteriedödande
  • Lindra muskel- och ledvärk
  • Minska stress och ångest
  • Lindra huvudvärk

Du kan läsa mer om vilka eteriska oljor som är bra för vad här.

Hoppas du känner dig lite mer kunnig nu om vad är aromaterapi är, och kontakta oss gärna vid vidare frågor!

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.