DIY: Gör din egen ekologiska ansiktsolja - efter din hudtyp

Eteriska oljor i bruna glasflaskor och olik naturliga ingredienser.

Egen ansiktsolja anpassad för din hy

En kvinna droppar olja från en pipett på kinden.

Hudvård är inte alltid så lätt som det ser ut. Allas hudtyper är olika och produkter måste anpassas efter vilken hudtyp man har. Det kan vara svårt att veta vilken typ av produkt just du ska ha och ännu svårare att veta innehållet i produkterna. Ofta består de av en hel del kemikalier och andra skadliga och mindre miljövänliga alternativ än om du gör din egen - med helt naturliga ämnen! Det finns oändligt många recept och kombinationer på ansiktsoljor men här kommer några recept med få ingredienser att rekommendera.

Här listar vi olika ansiktsoljor du enkelt kan göra själv efter din hudtyp:

1. Ansiktsolja för fet hy

2. Ansiktsolja för torr hy

3. Ansiktsolja för vanlig hy

 

1. Ansiktsolja för fet hy

Närbild på en kvinna med fet hy.

Recept

Blanda ihop följande ingredienser:

Information

Om du har fetare hy bör man vända sig till lite lättare oljor. Då är jojobaoljan ett utmärkt alternativ. Jojobaoljan är egentligen inte en olja utan ett flytande vax som är relativt likt kroppens egna fett. Jojobaoljan har en egenskap att balansera hudens talgproduktion och håller den i schack. 

Arganoljans funktioner är flera. Oljan är rik på vitaminer och antioxidanter och den gör huden mjuk och smidig. Den används också mot olika hudåkommor som acne och eksem och har en lugnande effekt på huden.

Mandeloljan är en klassisk hudvårdsolja. Den är mild, mjukgörande och lindrar irritation. Den fördelar sig jämnt över huden och absorberas efter en kort stund. Oljan gör huden mjuk, len och smidig och är skonsam mot huden. Den kan hjälpa till att lindra hudinflammationer och den klåda som uppstår vid torr hud, olika eksem och psoriasis.

2. Ansiktsolja för torr hy

Närbild på en kvinna med torr hy.

Recept

Blanda ihop följande ingredienser:

Information

För dig med lite torrare hy kan man använda mer återfuktande och fetare oljor. Avokadooljan innehåller mängder med essentiella fettsyror men är också proppad med olika vitaminer som E-, A- och D-. Den ger huden rikligt med fukt samtidigt som den vårdar på djupet och passar perfekt för dig med torr hy.

Mandeloljan med sina mjukgörande och vårdande effekter passar sig i de flesta ansiktsoljor och är mycket skonsam mot torr och känslig hy.

Arganoljan bidrar med mjukgörande och är proppad med vårdande vitaminer och antioxidanter.

3. Ansiktsolja för vanlig hy

Närbild på en kvinna med len och mjuk hy.

Recept

Information

Den här oljan är en mix av fyra olika välgörande oljor. Jojobaoljan neutraliserar fettproduktionen i ansiktet, mandeloljan är mjukgörande och arganoljan bidrar med sina vårdande egenskaper. Rosenvattnet är vitaminrikt och återfuktar huden, håller den fräsch och doftar gott. Det har även vårdande egenskaper och passar för alla hudtyper.

 

 

Av: Lovisa F publicerad 6 september, 2022

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.